Načítám, čekejte prosím ...

Informační středisko pro rozvoj Moravských Kopanic, o.p.s. se sídlem ve Starém Hrozenkově

Využijte našeho regionálního katalogu a tržnice ekologického zemědělství

Katalog ekologického zemědělství

Tržnice ekologického zemědělství

Kurz úpravy bio jehněčího s Hugo Hromasem

listopadu 2018 v kuchyni SOŠ Luhačovice 

  1. 27. listopadu 2018 jsme uspořádali další kurz vaření z biopotravin. Tentokrát jsme oslovili ke spolupráci kuchaře a publicistu Michala Hugo Hromase, který pro nás připravil  kurz Valašské jehněčí netradičně tradičně. Kurz se konal opět ve cvičné školní kuchyni SOŠ v Luhačovicích. Moc se nám to líbilo. Děkujeme. 

 

Akci jsme uspořádali společně s PRO-BIO, Svazem ekologických zemědělců RC Bílé Karpaty a SOŠ Luhačovice. Tyto kurzy se zaměřením na vaření a pečení z biopotravin pořádáme v Luhačovicích příležitostně společně už řadu let. Kurz tentokrát připravil a vedl zkušený kuchař, konzultant a publicista Michal „Hugo“ Hromas. Zaměřil jej na úpravu bio jehněčího masa, a to zejména jeho opomíjených částí. Byl inspirovaný i kuchyní našeho regionu.

Účastníci si vyzkoušeli připravit pokrmy například z jehněčích jater, ochutnali jehněčí škvarky nebo také asistovali u přípravy zajímavých příloh k masu z brambor nebo pohanky. Vařily se třeba podlistníky s jehněčími škvarky, škračky z pošírovaných jehněčích jater s vejcem a bramborovou plackou, kontrabáš s vařeným jehněčím a omáčkou z bryndzy. Jako dezert se pekl a podával pohankový nákyp se sušenými trnkami. K vaření nechybělo ani poutavé povídání zcestovalého a zkušeného kuchaře Hugo Hromase. Jak sám o sobě uvádí, je nyní kuchařem na volné noze, nejraději vaří pod širým nebem a připravuje s oblibou pro zájemce svatební hostiny venku. Čerpá inspiraci z různých regionálních, světových i etnických kuchyní. Je také autorem knihy „Kuchařka ze dvora“, kterou vydal ve spolupráci se Svazem PRO-BIO. Je o něm rovněž známo, že vařil třeba i na Sahaře pro filmový štáb, při natáčení filmu Tobruk.

Před samotným vařením uvedl účastníky do tématu ekologického zemědělství Ing. Milan Drgáč z PRO-BIO RC Bílé Karpaty. Vysvětlil pravidla a principy ekologického hospodaření i produkce biopotravin. Pak už se ujal slova i vedení sám Hugo Hromas a pustil se do vaření z bio surovin, které si pro kurz přivezl a které rád od ekologických zemědělců nakupuje a používá. Je mu blízké šetrné ekologické hospodaření a zpracování, které prospívá přírodě i kvalitě surovin a následně i kvalitě připravených pokrmů. Během vaření vysvětlil podrobně a zajímavě i rozdíly mezi konvenční a ekologicky vypěstovanou nebo vyrobenou surovinou, které vnímá jako kuchař i konzument.

Účastníky kurzu byli jak studenti a učitelé školy, tak i několik profesionálních kuchařů z luhačovických hotelů, zemědělci, ale i další zájemci. Kurzy vaření z biopotravin jsou velmi oblíbené a zpravidla bývají rychle zaplněné. Většinou se bohužel nedostane na všechny zájemce, protože zájem je velký a počet míst ve cvičné školní kuchyni je omezený - z kapacitních i bezpečnostních důvodů. Kurzu se včetně pořadatelů zúčastnilo celkem 25 osob.

Děkujeme za krásný a zajímavý kurz a budeme se těšit na případnou další spolupráci.

Akci spolufinancovalo Ministerstvo zemědělství v rámci dotací pro NNO. Děkujeme za podporu. Účastníci na kurz hradili také vložné.

 

03. pro, 2018 · IS Kopanice